Bloglardaki etik kurallar konusunda bir tartisma acmak istiyorum. Ozellikle de kaynak gosterme konusunda. Baskalarindan nasil alinti yapiyorsunuz? Nasil baglanti veriyorsunuz? Ben ozellikle resimler konusunda zorlaniyorum. Resimleri google'dan bulup koyuyor musunuz?
Ben konu hakkindaki dusuncelerimden ve bu gruptaki bazi yazarlarin ve benim basina gelen ilginc bir olaydan kendi blogumda bahsettim.baglanti</ a>a>
Bir de burada link nasil veriliyor? Sanirim bloggerdaki format olmuyor.
Blog sitelerinden izinsiz alınan (çalınan) yazıların başka bloglarda veya internet sayfalarında yayınlanması yeni birşey değil ve ne yazık ki hazırcı mantığa alışık türk toplumunda sıkça görülen bir olay. Bunu nasıl engelleyebiliriz?
1) Öncelikle blogunuz için creative commons lisansı alın ve sitenizde yayınlananların Creative Commons Lisansı tarafından korunduğunu belirtin. Creative Commons lisansının Türkiye Cumguriyeti'nde hukuki olarak yaptırımı konusunda bir fikrim yok ama en azından kimileri için caydırıcı olabilir.
2) Yazılarınızın çalındığını fark ettiğinizde bunu ilk önce çalan kişiye ulaşarak bir eposta ile bildirin ve en azından kaynak göstermeleri gerektiğini belirtin.
Bunun dışında ne caydırıcı olabilir diye düşünüyordum ve aklıma bir fikir geldi ! UTANÇ DUVARI sitesi fikri
Utanç duvarını kısaca şöyle açıklayabilirim;
Utanç Duvarı adlı site (blogda) yazıları çalınan blog yazarları yazılarını çalan kişiler ile iletişime geçilip onlardan olumlu bir yanıt alınamaması durumunda (kaynakça göstermeyi red etmeleri, yazıyı yayından kaldırmayı red etmeleri vs...) kendi orjinal yazılarının ekran görüntülerini ve tarihini, çalınan yazının ekran görüntüsünü ve tarihini ve site adresini bildirerek utanç duvarında yayınlanmalarını, bir bakıma afişe olmalarını sağlar.
Utanç Duvarı sitesinin popülerleşmesi durumunda bunun içerik çalan kişiler için caydırıcı olabileceğini düşünüyorum. Bu arada çalınan yalnızca yazı değil bir fotografta olabilir elbette.
Bu Utanç duvarı fikri hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce mantıklı bir proje olabilir mi?
Bu arada bağlantı verebilmek için forumda yazarken üstte çıkan link ikonuna basıp bağlantı adresini yazman yeterli olucaktır dağınık kafa ve çok teşekkürler bu uyarı yazın için :)
Bence utanc duvari fikri cok iyi. Yukardaki bahsettigim blogdan cok malzeme cikar. Ama baskalarinin yazilarini calan insanlar yazdiklari yazilarin da tarihini gayet guzel geriye alabilirler.Yuzsuzluk yapip bir de bak benden almis diyebilirler. Abartma diyebilirsiniz ama ben bu yukarda bahsettigim adami gordukten sonra herseyi dusunmek lazim derim.
Hmm bu durumda yazınız yorum almış ise yorum tarihlerini değiştiremiyorlar bildiğim kadarıyla bu yüzden o sorunu çözer, ha eski bir yazı ise internet archieve'da way back machine kullanılarak ön belleğe alınmış kopyasından önce kimin yazdığı gene tespit edilebilir.
Benim blogumdaki yazi yapmasi gereken etkiyi yapmis. O adam sadece benden aldiklarini degil butun kopyaladiklari yazilari silmis. Senin yazinin kopyalandigi blogu ise ozel yapmis.Heralde sadece kendi arkadaslarini kandirmaya devam edecek. Google cache'dan benden kopyaladigi bir yazinin ekran goruntusunu kaydettim. Wayback machine'den bulamadim ama blogunu. Kendi blogum da yok.Seninkine baktim en son mayis 2006 var. Wayback machine bloglari arsivlemeyi durdurdu mu acaba?
Adamin herseyi hemen silmesi utanc duvari fikrinin iyi isleyecegini gosteriyor.
Utanc duvari kurulursa karsilasacagimiz komedilere bir ornek. Blogumdaki yorumlardan:
Anonim said...
blogunuzda yayınladığınız blog ve etik yazılı yazıda kendi bloguma yapılan atıfları gördüm, blogda yazılan yazıların sorumlulukları yazarların kendilerine aitken siz direkt blogu hedef göstermektesiniz. yazıda adı geçen blog adresi başında bulunduğum (........) şirketler grubunda çalışan mühendislerinde yazı yazabildikleri bir blogdur, ve direkt şirketimin ticari itibarını ilgilendirmektedir. Böyle hassas bir konuda sadece yazıların yazarını ilgilendirecek bir konuda blogu hedef göstermenizin son derece yanlış olduğunu belirtmek istiyorum ve 27 Nisan 2007 (cuma) günü avukatım tarafından adresinizin tespit edilmesi ve hakkınızda gerekli işlemlerin yapılabilmesi için şişli cumhuriyet savcılığına gerekli başvuru yapılmıştır. Ayrıca yazınızda etikten bahsetmişsiniz, yazarın sizden alıntı yaptığını söylediğiniz yazının yazarıyla yaptığımız görüşmede yazısında belirtilen konunun ve araştırmanın izni dahilinde olmadan kaynak belirtilmiş olsa dahi kullanılamayacağını belirtti.Kendisi sizinle bu konu hakkında iletişime geçer sanırım. Ve izni alınarak blogumuzda yayınlanan yazılar nedeniyle yazınızın yorumlarında başka bloglardan kes yapıştır yapıldığına dair ithamlarda bulunulmuş, iyice araştırma yapmadan bu tip yazılar yazmamanızı önerir iyi günler dilerim...
2:43 PM, Nisan 27, 2007
Delete
dağınık kafa said...
Sayin Anonim ilk once yazdiginiz hic bir seye inanmadigmi belirteyim. Ama onemli degil yine de gercekmis gibi cevap yazayim.
1) Ben blogunuzu hedef gostermiyorum. Blogunuzun ne adini ne adresini veriyorum.
2)"Sirket blogunuz" dediginiz ve basliginde blablabla gecen sayfaniza "sirketler grubunuzun" ticari itibarini yuklediginiz icin uzuldum.
3)Benim yazimda Ceyda Karan'in yazisindan hic bir alinti yok. Haliyle onun da konuyla alakasi yok. Sadece onun sayesinde olayi ogrendim. Size garip gelebilir ama o yazidaki yazilar benim kendi dusuncelerim. Ceyda Karan'la iletisme gecmis olsaniz bile kendisi okudugunu anlayabilen biri oldugu icin benimle iletisime gecmeyecektir o kesin.
4) Burada yazilan yorumlar benim sorumlulugumda degil ama sitenizde onlarca yazinin kes yapistir oldugu dogru.Kaynak gostermeden yayinladiginiz yazilar icin izin aldiysaniz neden bu yazidan sonra kaldirdiniz?
5)Kaldirilan yazilari unuttuysaniz bende bir kisminin "screen shot" lari var. Tabi hepsini yedeklemek icin vaktim olmadi.
6) Mert Ulas'tan da mi Mert yazan yerleri Omer olarak degistirip kullanmak icin izin aldiniz?
7) Sirketinizin itibari icin onemli olan siteden baska sitelerden kopyalayip yapistirilan yazilarin kalkmasina sagladigim ve sirketinizin itibarini yukselttigim icin bir odul bekledigimi bilmenizi isterim.
Wayback machine her zaman çok sağlıklı olamıyabiliyor, sanırım en sağlıklı yöntem yorumların tarihlerinden kontrol etmek.
Senin başına gelen durum komik gerçekten, hem suçlu hem güçlü durumu... Belki utanç duvarı fikrini hayata geçirebilirsek bu tür telif hakları konularında çalışan avukat arkadaşlarımıza da nasıl ulaşılabileceği hakkında bilgi koyabiliriz.
Bunun dışında bu tür anonim mesajları da ciddiye almayın, bazı insanlar özür dilemeyi bilemez onun yerine üste çıkmaya çalışır, neyse ki yazınız sonucu sitesinden kaldırılmış kopyalanmış yazılar :)
yazıları çalınmasını artık es geçiyorum da...sıradan geliyor artık bana..
özenle düşünüp blogunuz için tasarladığınız fikirlerinizin,sloganınızı çalınması daha bi acı verici gerçi takmamak gerek ama elde değil..
Cok ilginc. Baglanti ikonlari ve sayfanin ustundeki banner senin tasarimin ve efe23 aynen aldi mi? "Sagdaki banner kodlarımızdan birini kopyalayip blogunuza yapıştırabilirsiniz" diyor. Dagittigi o bannerlar da mi senin? Cusss denir buna baska bir sey degil.
Bir de ispat konusu var. O tasarimlarin senin oldugunu ispatlama imkanin var mi?
Sanırım bloglar popülerleştikçe izinsiz kopyalama olayları da artmaya devam edicek... Sanal ortamda ispat konusu da gerçekten zor bir mesele. Umarım caydırıcı unsur olarak Utanç Duvarı fikrini başarı ile uygulayabiliriz...
Akademik yazım kurallarını aynen kullanmak yeterli olur. Bunlar ne mi? Alınan kaynak için dipnot ve kaynakça kullanmak. Size ait olmayan düşüncelerin, yazıların altına dipnot atılır. Bunu blogta nasıl mı kullanacaksınız? Çok basit. Hangi kaynaktan esinlenmişseniz ya da yazıyı, resmi veya görüntüyü alıyorsanız ona ait bilgileri altına dipnot ya da kaynak olarak vereceksiniz. ya da bu kişi, yazı ya da resmi blogun yapısı içinde mevcut olan "Lİnk Verme" ile yapa da bilirsiniz. böylelikle size ait olan ya olmayan kısımlar belli olacaktır...
Çalmak ya da aşırmak BLOG-LAMANIN yüz karasıdır...