Türk Blog Yazarları

Üreten, tartışan ve paylaşan insanlar için sosyal ağ !

http://www.siliconrepublic.com/fs/img/news/200807/378x/cuil.jpg

Bilindiği üzere google’da çalışan ciddi konumda bulunan mühendis ablamız Anna Patterson ve IBM’de yazılımcı olarak çalışan eşi Tom Castello abimizden çıkan bir fikir ile yine O büyük çalışma ortamı olan söylerken bile ağzımızı guaOOoouuuguuull ayırdığımız büyük şirketteki iki adet robotik yapıdaki mühendis abilerimiz  Louis Monier & Russel Power da o ciddi konumlarını bırakarak ve google ı terk edip yeni bir arama motoru sitesi açtılar : cuil.com

Çoğu internet gazetelerinde teknoloji bölümlerinde haber ana sayfadan duyuruldu. Haber “google’a rakip “ana başlığıyla duyuruldu ve özellik bakımından (güvenlik, indexleme, özel hayata saygılı vs.) Google’dan daha iyi bir site olduğu savunuldu.  Ama kimse o büyük enerji tasarrufunu göz önünde bulundurmadı hiç bir gazeteve hiç bir site! Cool yani Cuil.com Googledan 3000 kez daha iyi nasıl mı gelin ispat edelim.

Bundan 7-8 ay önce yazılmış bir yazı var buyurun;

Eğer Google siyah olsaydı yılda 3000 Megawatt elektrik tasarrufu olacakmış.Beyaz olan bir ekran yaklaşık olarak 74 watt elektrik tüketiyormuş.

Siyah bir ekransa yaklaşık olarak 59 watt. Google, günde yaklaşık olarak 200 milyon ziyaretçi alıyor. Her ziyaretçinin ortalama 10 saniye arama süresi olsa; Google, günde 550.000 saat görüntüleniyor.
Eğer sayfa siyah olsaydı toplamda 15 watt’lık bir kazancımız olacaktı. bu da dünya çapında 8.3 megawatt/saat lik bir enerji kazanımı demekti ya da yılda 3000 megawatt/saat. Sitede yapılan birkaç kod değişikliği ile yılda 300.000$ lık enerji tasarrufu olurdu.

Demek ki neymiş bundan bir ders alamayan Google abimizi terk edenler akıllarını çalıştırıp; Cuil’i hem siyaha boyamışlar hem de Cool yapmışlar. Artık çalışmaları tamamen bittiğinde de onlara rakip olarak google’ı görmek istemiyorum. Tamam Türk kullanıcılarına Cuil’in vermesi gereken daha çok indexlenecek site var elbet farkındayım ama Google bu arama motoru işinden en çok para yemiş şirket. Kim sayesinde? Tabiki bizler. Bizler alıştığımız şeyleri severiz biliyorum ama yeni şeyleri de mutlaka denemeli birazcık da sabır etmesini öğrenmeliyiz.

Tags: cuil, google

Paylaş

Reply to This

Replies to This Discussion

Açıkçası Cuil konusunda kapsamlı bir bilgiye sahip değilim. Ama google'y rakip olamıyacağını az çok tahmin edebiliyorum. Şuanda SEO için uğraşan herkez google'nin tavsiyelerine uyup sitelerine o tür konular ekliyerek üst sıralarda yerini alıyor. Bu yaptıkları SEO planlarını değiştireceklerini sanmam.

Reply to This

ya zaten insanoglu googleyi internet olarak gördü bir süredir fark ettim internete girdim ne arastırayım dıyorlar
senin girdigin internet degilki google koskoca okyanustaki bi hamsidesin

Reply to This

RSS

© 2009   Created by Mert Ulas on Ning.   Create a Ning Network!

Badges  |  Sorun bildirin  |  Gizlilik  |  Terms of Service

Sign in to chat!