Bu platforma bir davet üzerine katıldım. Platformun amacı ve kullanılış biçimi gerçek manasıyla güzel. Fakat anlamadığım, "Türk blog yazarları" adı altında toplanan bu kadar insana servis hizmetini sağlayan içerik Türk değil ve altyapısı Türkçe değil. Bu konuda içimizde profesyoneller olduğundan eminim ve çağrım bu platformu sadece adı altında buluna insanlara hizmet verecek Türk ve Türkçe altyapılı bir platforma taşımaktır. Çağrımı dikkate alan olursa tüm maddi ve manevi desteği vermeye hazırım. Teşekkür ederim.
Herkes 100 YTL veriyor mu bu işin finansmanı için cebinden? Bu tip bir yazılımın (ning'in yaptıklarına denk) baştan yazılmasının maliyeti sanırım en az 4-5 bin doları bulacaktır.
Ben şunu anlamıyorum. Artık içeriği nerede, neyin üstünde koşturduğunun bir önemi yoktur. Teknolojide milliyetcilik diye birşeyde bana çok saçma geliyor. Türk blog yazarları internet üstünde olduğu kadar fiziksel olarakta var olan bir yapıdır ve 3 ncü toplantıda Türkiye'de, İstanbul'da bir Türk restoranında yaptığımız halde Türk otobüslerine veya otomobillerine binerek gelen arkadaş sayısının ne kadar az olduğunu gördük.
Ning'in sahibi bir Türk olsaydı sorun kalmayacak mıydı? Yoksa Ning Türkçe çalışsaydı ama sahibi yine yabancı olsaydı o zaman mı sorun yoktu?!.. Mühim olan içerik ve ortaya çıkartılan sinerjidir. Açıkcası ben bu ekibin Türkiye'de blog içeriğinn geliştirilmesi üzerine çalışma yapması gerekirken kalkıp dünyada bin tane bulunan bir sosyal ağı sırf Made in Turkey yazsın diye baştan üretmek için enerji sarfetmesine karşıyım ve asla bu tür garip ve gereksiz bir çalışmaya katılmam ve desteklemem. Bu grubun yazılım geliştirmek gibi bir misyonu yoktur.
Ama elbette eğer Fatih Bektaş arkadaşımız bu yazılımın maliyetlerini üstlenir tüm ihtiyaçları karşılayacak bir altyapı ile karşımıza gelir ise niçin olmasın, o zaman pekala Ning'den veya başka X bir ağ yerine bizim içimizden birisinin üretimi olan bir ağa geçebiliriz. Ama sadece bir Türk yaptığı için değil, teknolojik olarak ihtiyaçları karşıladığı ve "bizden" birisi olduğu için bunu yapabiliriz ve yapmalıyız.
Bu arada reklamdesign.blogspot.com adresi sanırım Google'ın sahip olduğu Blogger'a ait :-) Sanırım iğne-çuvaldız olayı yapmak gerekiyor öncelikle. Ben bu eleştiriyi yapan birisinin kendi üretimi bir blog yazılımı ile bloglarını tutmasını beklerdim.
Sanırım yazdığım yazı farklı yerlere çekildi o yüzden siz bu yorumu yapmak zorunda kaldınız. Benim ne yabancı bir serverden ne de sahibinin yabancı olmasından duyduğum bir rahatsızlık yok. :) Kullanılan kişisel blogların (Buna benim blogumda buna dahil) yabancı altyapılı olması gayet normal. Günlük internet işlemlerinin %70 'ini yabancı serverler üzerinden yapıyoruz.
Benim söylemek istediğim, blog yazarlarını bir yere topluyor ve adına da TÜRK Blog Yazarları diyorsak buluştuğumuz yerin Türk altyapıya sahip olmasının daha mantıklı olacağıydı. Bu eğer bir maliyet gerektiriyorsa ve sizde çıkıp "Madem fikir senin o zaman sen karşıla" diyorsanız, bunu haksızlık olarak görürüm. Fikiri üretenin bu fikiri hayata geçirmekle sorumlu olduğunu düşünmüyorum. Bu benim nacizane kişisel fikrimdi, Katılırsınız veya katılmazsınız tamamen size kalmış.
Dostlar haddim olmayarak bu konuda bende nacizane fikrimi söylemek istiyorum. Gelip gidip Fatih kardeşin ortaya attığı fikire takılıyorum. İlk başta bende alt yapıya takılmıştım. Ama sonradan fikir babasının benden çok genç ve de böyle güzel bir fikri hayata geçirmiş olduğunu düşününce bunuda düşünmüş olacağı savına vardım. Yukarıda söylediklerinizin hepsinin çok basit çaresi var. Ancak önemli olan bu değil. Önemli olan internet dünyasında türkçe dil varlığının olabilecek çokca talep doğrultusunda kabul görmesini sağlamak. Mesela Google gibi amerikan kökenli bir şirket Blogger 'a en sonunda Türkçe dil seçeneğini ekledi. Yani Blogger 'ın arayüzü kontrol paneli Türkçe, Demekki Türk kullanıcı sayısı çok fazla, kaldıki Google 'ın neredeyse yardım sayfalarına kadar sunduğu (sayısını artık tutamıyorum çünkü hergün bir yenisi ekleniyor) onlarca hizmet artık Türkçe. Yani demek istediğim nette Türkçe 'ninde artık kabul görmeye başladığıdır. Bunun içinde talepde bulunmak gerekir. Ama zaten görüyorumki artık kullandığımız programda Türkçe hizmet vermeye başlamış.