Bu platforma bir davet üzerine katıldım. Platformun amacı ve kullanılış biçimi gerçek manasıyla güzel. Fakat anlamadığım, "Türk blog yazarları" adı altında toplanan bu kadar insana servis hizmetini sağlayan içerik Türk değil ve altyapısı Türkçe değil. Bu konuda içimizde profesyoneller olduğundan eminim ve çağrım bu platformu sadece adı altında buluna insanlara hizmet verecek Türk ve Türkçe altyapılı bir platforma taşımaktır. Çağrımı dikkate alan olursa tüm maddi ve manevi desteği vermeye hazırım. Teşekkür ederim.
Düşüncelerine sonuna kadar katılıyorm.
Bununla beraber böyle bir projeyi hayata geçirmek ciddi anlamda bir nakit akışı gerektirir.
Bunun yanısıra çeşitli faktörleri de göz önünde bulundurmak gerek:
- sistemin ne kadar zamanda tamamlanacağı ( 5-6 adam*ay iyimser bir tahmin olabilir)
- sabit masraflarının (hosting, server, bandwith, maintainance vb..) ne olduğu
- Kaç kişilik bir yönetim kadrosuna ihtiyaç duyulacağı
- Kaç kişilik bir yazılım uzmanı ekibi gerekeceği
- Başlangıç sermayesinin (venture capital) nereden edinilebileceği.
yanısıra çeşitli risk faktörlerini de incelemek lazım:
- tamamlandıktan sonra ne tür bir gelir modelinin oturtulacağı.
- Sistemin ekonomik olarak kârlı olup olmadığı, kendini çevirip çeviremeyeceği.
- Nasıl bir iş yönetim modeli inceleneceği.
- ning %100 Türkçe bir API oluşturusa tam o anda "çıkış stratejisi" olarak neler yapılabileceği
Tecrübelerime dayanarak söyleyebilirim ki, iş dönüp dolaşıp "finansman arayışı"nda kitlenecek.
Eğer yeterli finansman sağlanırsa hem yazılımsal, hem de yönetimsel olarak bu işe destek olmaktan mutluluk duyarım.
İşin finansmanının ağır olduğu konusunda sana katılmıyor değilim fakat bu ning 'e bağımlı olacağımız anlamına gelmez. Beyin fırtınsı yapılırsa ben finansmanında altından kalkılabileceği düşüncesindeyim. Yeni fikirlerle yeni çözümler üretebiliriz gibi geliyor.
Turk Blog Yazarlarının içeriğinin Türkçe olması konusu güzel, ama çok da anlamlı değil. İnternetin dili İngilizce ağırlıklı. Türkçe içeriğin olması blog yazarlarının Türkçe altyapısı olmayan blogları ve siteleri kullanmasını zorlaştıracaktır. Finansman konusunun dışında bence Türkçe dilinin kabul edilebilirliği sağlanana kadar İngilizce altyapılı sistemleri kullanma becersinin artması daha önemli...Sonrasında bunu gerçekleştirmek daha kolay olacaktır kanımca...
Hiç bir neden hiç bir kavram internetin dilinin ingilizce olduğunu ve biz Türk lerinde buna ayak uydurmak için türkçe altyapıdan kaçınmamız yada bunu minimize etmemiz gerektiğini savunamaz. Evet, internetin temeli ingizlice üzerine kurulu olabilir fakat bu böyle devam etmek zorundadır gibi bir zihniyetle yaklaşarak sadece yıllardır ülkemizin en büyük sorunu olan hazırcılık ve kolaya kaçma tavrını tekrarlamış oluruz. "Herşeyin bir başlangıcı vardır" gibi klasik bir cümleyi burada sarfetmek istiyorum. Gerçekten maddi yükün altından kalkılabilecek bir spoansor veya bunu aşabilecek bir fikir bulunursa ben bu projenin çok şey için başlangıç olabileceği kanaatindeyim.
Zaten Türkçe altyapıdan kaçınalım demiyorum. Genel kabul görmüş bir alt yapı var. O zaman "BLOG" kelimesini de Türkçe'ye çevirelim. Fakat Türkçe karşılığını bulmak zor. Günce, günlük vs birçok şey söylenebilir ama hiç biri BLOG kavramını karşılamayacaktır. Diğer konu BLOG kelimesini GÜNCE yaptık diyelim. Dünyada herkesin BLOG'u kabul ettiği dikkate alınırsa GÜNCE'yi kim nasıl anlayacak ki bilgisayar teknolojisi genelde yabancı kaynaklı üretilir ve geliştirilir. Türkiye böyle bir teknoloji geliştirmediği sürece Türkçe diline uygun tabirler kullanılmayacaktır. Tıpkı internet, www, web vb gibi... Kullanılsa da anlamı tam olarak karşılamayacaktır. Tabi gönül ister her alt yapı ve terim Türkçe olsun ve Türkiye bu alanda öncü kabul edilsin. Bunun için daha çok çalışmamız gerekiyor.
Madem olası Türkçe alt yapılı bir sistemin (belki bir sitenin) adını andık. Açıkçası şuanki durumun oldukça yeterli olduğunu düşünüyorum ve Volkan'a katılıyorum. Herşey harika güzel işler de herşey finansmanda takılır kalır.
Size Yöneticisi olduğum Joomla Türkiye'den örnek vereyim. 20.000'den fazla üyemiz var. Aylık ortalama 100 GB bandwidth yiyoruz ki bu şimdilik bu kadar. Sitenin içeriği bize göre boş olduğu halde 1.5 GB'lık alan kaplıyor. Ortalama haftada 3-4 kere hack saldırısına uğruyoruz. Çok çok azı dışında etkileri olmuyor ama sunucularımızı zorluyorlar. Sponsorumuz var ama şimdi daha kaliteli bir sponsorla çalışmayı düşünüyoruz. Şuan Joomla'nın dünya çapında tanınan yazılımcılarına sahibiz, muhteşem bir katılımımız var, herşey çok güzel... Sorun mu sorun tahminlerime göre önümüzdeki aylarda 300 GB'ı aşacak bandwidthimizi, günlük 2-3'e çıkacak saldırılarımızı bertaraf edecek bir sistem arıyoruz. Olmazsa cepten yatırım yapacağız.
Sizce bu web topluluğuna para yatıracak kaç kişi çıkar (sürekli olarak) ?
bu toplulugun cok saglam bir gelirle bir is yapmasina gerek yok... dostlarimla konusayim eger olursa bu toplulugun web sitesini (ki olursa) kendi sunucularimizda barindiririm bir problem cikacagini zannetmem... sadece bu toplulugun Turkce altyapili bir sistemem ihtiyaci oldugunu dusunuyorsaniz bunu yapacak kisi(lerin) olmasi gerektiginide biliyorsunuz...
ben php den anlarim... tabiki icimizde php asp bilen baskalarida vardir... eger sitemin nasil olucagina adam gibi karar verebilen olursa her turlu iletisime gecebiliriz...
onemli nasil bir sistemle giris olacaginidir. bende ning altyapisinda kalmasini istemem. script hazir oldugunda bende host saglarim...
Açıkcası yabancı bir servis üzerinden bu sistemi kullanmamız beni çok rahatsız etmiyor. Sadece arada bir server ların yoğunluğundan sanırım sayfalar açılmıyor. Ancak bu Türkiye de hepimizin başına geliyor. Bence altyapıya değil de yönetime bakalım.
Türkiye de birçok oluşum gördük. Bunlardan bir kaçı açıldı ve birkaç ay sonra kapandı. Çoğu forum dan başka bir formata bürünemedi. Ama Türk Blog Yazarları bence gayet başarılı gidiyor. Bu güne kadar bukadar sistematik bir şekilde toplantı organize eden ve her toplantısı bir öncekinden daha profesyönel olan bir grup ile tanışmadım. Bunun sebebi en başta sevgili Mert ULAŞ ve sonrasında ise üyelerinin karşılık beklemeden verdiği destekler dir bence. Dediğim gibi altyapı hakkında çok bir yorum yapamayacağım. Bence bir başka formata geçsek te orada da sorunlar ile karşılaşılacak. Esas bence 3. toplantımızda farklı neler yapabiliriz oraya yoğunlaşaılm bence. Ne dersiniz arkadaşlar? Katkıda bulunmak isterseniz http://blogyazarlari.ning.com/forum/topic/show?id=503295%3ATopic%3A...
Şahsen aracın o kadar önemli olmadığı kanaatindeyim. Önemli olan amaç. Ortaya konan amaç içinse bu sistem iş görüyorsa mesele yok demektir benim için. Buranın altyapısını kendimize kompleks yapmamıza gerek yok. Daha önemli olaylara yönelmek lazım.
Saner bey, ben de şu anda Ning'i update ediyorum sırf bu editör için, süprizi ben yapıcaktım ama siz önceden çıtlatmışınız. Evet yakında tamamı türkçe olacak :)
Harika :) Sürprizi bozduğum için kusura bakmayın.
Tüm siteyi çevirmek kolay bir iş olmasa gerek, kolay gelsin. Yardımcı olma imkanı varsa ben dahil birçok üye katkıda bulunmak isteyecektir.